Tuesday, 12 October 2010

crucea din poarta

E un sat intre dealuri, marginit in partea dreapta de o girla fara apa. Incepe cu un alt deal si se termina cu un pod peste Vilceaua Rea. In stinga e creasta dealului. nici prea mic, nici prea mare. suficient sa iti taie suflarea daca il urci repede.
Dealul din stinga e brazdat de doua vai care se deschid catre sat: Comoara si Vilceaua Rea, ultima din ele e impadurita. Salcimi. Ferigi si macesi. Greu de patruns in ea. Primavara se transforma in torent si se pierde in girla. Comoara ... nimeni nu stie de ce i se spune asa. Se zice ca trebuie sa se nasca unul Dinu ca sa gaseasca o comoara ascunsa prin partile locului. Inca se mai urmaresc focurile de deasupra comorilor din noaptea de Sfantu Gheorghe, cind se intorc galbenii. Poate ca e o comoara totusi.
Pe dealul din stinga acum e urma unei livezi. Inca mai vezi pruni pe jumatate verzi, cu ramuri uscate si ciobite de parasire, lastari de zarzar rasariti din radacinile portaltoi ale fostei livezi si tufisuri de macesi si porumbe. Livada asta se intinde pina la prima vale, Comoara. In Comoara e o fantana adinca, cu ghizuri largi, cu o roata de la o batoza veche si apa rece. Cea mai buna apa pe care o poti bea.
La poala dealului asta, in jumatatea de lunca, e vatra satului. Case mici, aparitii imbunatatite ale celor de dinaintea lor: case cu 2 camere si o bucatarie, cu prispa de lemn. Unele din ele acum au geam pe prispa, altele incearca sa o ascunda sub o fatada de caramida. Mai toate sunt inconjurate de pomi si au batatura acoperita de bolti de vie, cu garduri scunde, pestrite, de metal, beton sau lemn, cu culoarea inflorita de rugina, soare sau ploi. Si cu cruci in poarta. Cruci ale celor morti. Cu litere sapate in lemn sau piatra, sterse de apa si ger, fara inteles acum. Negre. De timpul trecut peste ele.
In satul asta, intr-o noapte fara stele sau luna, am invatat ca durerea e mai cruda noaptea. In noaptea aia o vaduva isi plingea barbatul la crucea de la poarta. Singura. Fara spectacolul inmormantarii. Fara sa ceara ajutor sau audienta. Singura cu durerea ei. Nu stie ca am fost acolo, in intuneric.
Inca nu cantasera cocosii.

1 comment: